Aquaterapie pentru copiii cu autism, program în premieră la Brașov
Pentru a diversifica programele de terapie ale copiilor și tinerilor cu tulburări din spectrul autist, Asociația "Rază de Speranță" a implementat un nou program de recuperare bazat de terapia prin înot.
Această formă de terapie este recomandată pentru copiii cu TSA deoarece îi ajută să își dezvolte abilitățile legate de echilibru, coordonare și integrare senzorială și să își conștientizeze propriul corp. De cele mai multe ori copiii cu autism sunt excluși de la activitățile sportive sau întâmpină probleme pentru că trebuie să își focuseze atenția pe mai multe elemente în timpul programelor care implică mișcare. Ceea ce este nou atunci când discutăm de aquaterapie pentru copiii cu autism este faptul că beneficiarii se simt protejați în mediul acvativ, fie că au activități individuale, fie în echipă.
Înotul terapeutic îi oferă copilului cu autism siguranță și succes în planul dezvoltării motrice și senzoriale. Presiunea hidrostatică care înconjoară copilul în apa are un efect de calmare și un rol senzorial, iar rezultatele nu contenesc să apară.
În cadrul Asociației Rază de Speranță Brașov, programul de aquaterapie se desfășoară săptămânal și este coordonat de un kinetoterapeutul organizației, Ștefan Alecu, specializat în lucrul cu copii cu tulburare de spectru autist. Astfel, în fază de program pilot, șase copii cu TSA beneficiază de programul de aquaterapie. Derularea sesiunilor de aquaterapie pentru copiii și tinerii cu autism este posibil cu sprijinul partenerilor Asociației Rază de Speranță, Complexul Paradisul Acvatic. Aceștia s-au alăturat cauzei copiilor cu autism prin facilitarea accesului în complexul de agrement.
Asociația "Rază de Speranță"este o organizație înființată în anul 2012 și care își desfăsoară activitatea în domeniul promovării și apărării drepturilor și intereselor persoanelor cu autism și a familiilor lor. Organizația a fost fondată în urma experienței personale a unor părinți puternic motivați în lupta de a-și salva copiii din autism și impulsionați de persoanele care ne-au susținut, precum și de provocările întâmpinate, am demarat activitatea în scopul sprijinirii și integrării sociale a copiilor cu tulburări din spectrul autist. Asociația "Rază de Speranță" are 67 de beneficiari, copii și tineri du tulburări din spectrul autist, 41 dintre aceștia fiind sustinuți zilnic în terapie. Echipa Asociației "Rază de Speranță" este formată din 18 specialiști în psihologie, psihopedagogie și kinetoterapie.
Pentru mai multe informații: Diana Niță, Președinte Asociația "Rază de Speranță" - 0746.046.466