Biblioteca Vie Brașov este în căutare de cărți vii!

UEN 3190Dragă Carte,

În data de 6 octombrie 2018, în intervalul orar 10-17, la Aula Univeristății (la Ceasu' Rău), te așteptăm cu drag și cu interes pentru a afla povestea ta.

Biblioteca Vie este un concept internațional (www.humanlibrary.org) ce își propune să promoveze respectul pentru drepturile omului, diversitatea în toate formele ei și să stimuleze dialogul între oameni.  Sub îndemnul: "Întâlnește-ți prejudecata!", cititorii au șansa de a interacționa cu oameni care se confruntă cu stereotipuri.

Întampinați de un Bibliotecar, Cititorii își aleg cartea dorită, răsfoind catalogul, în care se află titlurile Cărților și o scurtă descriere a acestora și a prejudecăților asociate.  Cititorul citește Cartea Vie timp de 15 de minute, având dreptul să prelungească împrumutul cu încă 5 minute.

Rolul unei Cărți Vii este acela de împărtăși propria experiența. Nu este necesar să joci un rol, să inventezi situații: Fii tu însuți, Cititorul va aprecia sinceritatea ta. Cartea poate fi citită de un singur Cititor sau de un grup (elevii și studenții preferă lectura în grup, adulții preferă lectura individuală).

Bibliotecarii au misiunea de a ghida Cititorii către Cărțile care le confruntă cele mai puternice prejudecăți, însă aceștia pot alege o Carte și doar din pură curiozitate. Fii precaut în a da sfaturi de viață chiar dacă Cititorii îți solicită acest lucru: o Carte poate doar să-și prezinte viziunea personal. Pregătește-te să te repeți: diferiți Cititori îți pot pune aceleași întrebări. Ține minte că fiecare cititor are o singură șansă de a vorbi cu tine și de a-și depăși prejudecata: răspunde cu răbdare fiecăruia.

Uneori, Cititorul se poate bloca atunci când se află față în față cu o Carte. Ai putea să începi prin a te prezenta: ”Bună, numele meu este…. și sunt Cartea ….” și a pune întrebări simple : ”Ce anume te-a determinat să mă alegi? Ai mai cunoscut persoane din același domeniu?”

Se poate întâmpla ca un Cititor să fie pur și simplu ignorant sau poate să devină agresiv verbal, acuzându-te pe nedrept de o serie de probleme sociale. Străduiește-te să rămâi calm și fii înțelegător atunci când îți exprimi dezaprobarea. Dacă totuși se întâmplă să nu te simți confortabil în discuția cu un Cititor, atunci ai dreptul să închei discuția invocând regula Bibliotecii Vii: respect pentru toți oamenii!.

Anunță Bibliotecarii că vrei o pauză în momentul în care simți nevoia să te odihnești. Este important atât pentru tine, cât și pentru Cititor, să te simți relaxat/ă.  Dacă Cartea ta este un bestseller, aranjează cu Bibliotecarii să ai mici pauze și informează-i cu privire la numărul de Cititori pe care ești pregatit/ă să îi întâlnești.  Dacă cartea ta nu este atât de populară, poți profita de timp pentru a discuta cu celelalte Cărți.

Pentru orice detaliu legat de organizare, Cărțile se pot adresa Bibliotecarilor.

Te rugăm să nu folosești acest eveniment pentru a-ți promova propria afacere. Bucură-te de această experiență !

Persoanele interesate să o contacteze pe Mariana Busuioc - 0751093622.

Fotografii de la edițiile trecute aici: 

https://www.facebook.com/168787353167731/photos/?tab=album&album_id=1162304397149350

https://www.facebook.com/168787353167731/photos/?tab=album&album_id=896236087089517

 

Free Joomla! template by L.THEME