Community Aid Network - Reteaua de Sprijin Comunitar Brasov
Who we are Network NGO resources



Home page
Projects

Press
Info bulletin
Offers and requests
Sponsors
Guest book
Contact
Join CAN!

© Community Aid Network
Brasov - Romania
Reteaua de Sprijin Comunitar

Press

Two million romanians are infected with viral hepatitis B and C

Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Romania ocupa un nedorit loc intai in ceea ce priveste incidenta hepatitelor virale, cu aproximativ 1 milion de persoane infectate cu virusul hepatitic C si 1 milion de persoane infectate cu virusul hepatitic B.

Statisticile ingrijoratoare s-au aflat in centrul atentiei la cel de-al treilea Congres European al Pacientilor cu afectiuni hepatice, care a avut loc in weekend, la Brasov.

Evenimentul a avut ca tema "Hepatitele virale - o sfidare a mileniului III", si a fost organizat de catre Asociatia Sano-Heo Romania, in colaborare cu ELPA (European Liver Patients Association). Renumiti specialisti din Elvetia, Spania, Franta, Belgia si Egipt au prezentat pacientilor si specialistilor romani cele mai noi metode de tratament in afectiunile hepatice.

Avand in vedere aceste date ingrijoratoare, ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a tinut sa fie prezent la discutiile cu conducerea Sano-Hep Romania, cat si cu pacientii si reprezentantii filialelor asociatiei din toata tara, prezenti la reuniune. Nicolaescu se ingrijoreaza tardiv Nicolaescu a recunoscut faptul ca nu a fost constient pana acum de dificultatea problematicii hepatitelor virale din tara noastra, asa cum i-a fost prezentata la Brasov.

"Am ales sa vin la Brasov tocmai datorita faptului ca hepatitele virale reprezinta, alaturi de oncologie, diabet si transplanturi, o prioritate a sistemului sanitar romanesc. Trebuie instituit un sistem de lucru intre societatea civila, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii, caci numai asa putem avea rezultate in actiunile noastre. Am incercat descentralizarea anumitor programe de sanatate, pentru ca birocratia sa fie redusa. Trebuie ca sistemul de sanatate sa fie la dispozitia bolnavului, si nu invers", a declarat Eugen Nicolaescu. Totodata, ministrul a tinut sa sublinieze si faptul ca va demara controale pe cele trei programe de sanatate (oncologie, diabet si transplaturi), intrucat doreste sa puna capat complicitatii dintre producatorii de medicamente si medicii prescriptori.

"Vom impune Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa gasim, impreuna, alte mecanisme de control, si sa gasim solutii pentru criza financiara din sistem. In acest sens, avem de luat o decizie grea, respectiv introducerea bugetelor de practica, atat pentru medici, cat si pentru fiecare judet, astfel incat repartizarea fondurilor si-asa insufciente sa fie facuta cat mai obiectiv, tinand cont de cat mai multe criterii", a mai spus ministrul. Ministrul Nicolaescu a promis ca va verifica personal dosarul depus de catre Asociatia SANO-HEP Romania la Ministerul Sanatatii in vederea acordarii statutului de asociatie de interes public, in conformitate cu Legea 246/2006.

Centru de depistare gratuita la Brasov Potrivit specialistilor virusologi de la Institutul Fundeni din Bucuresti, se intentioneaza deschiderea la Bucuresti si la Brasov (sediul Sano-Hep Romania), a doua centre in care vor fi oferite gratuit consultatii pentru depistarea precoce a afectiunilor hepatice. Specialistii au conchis ca este nevoie si ca medicii sa discute mai mult cu pacientii si sa le explice in ce consta aceasta boala., fiindca ei trebuie sa stie ca, pe langa infectarile cu virusul hepatic B sau C, care se realizeaza mai ales prin contact sexual sau prin nerespectarea normelor de igiena, exista si hepatite nevirale. Ele pot avea cauze genetice sau toxice, alcool, substante chimice, medicamente sau contraceptionale in exces, dupa cum a subliniat dr. Ilie Olteanu, membru fondator al Sano-Hep. Asociatia Sano-Hep Romania este printre semnatarii Declaratiei Scrise asupra Hepatitei C, care reprezinta o actiune de lobby pe langa europarlamentari, careia deja Comisia si Consiliul Europei i-au dat un vot favorabil. Astfel, hepatita C va fi recunoscuta ca o problema urgenta de sanatate publica, urmand sa se asigure diagnosticarea timpurie si un acces mai rapid si mai larg la tratament si ingrijire.

source: Transilvania Expres - 2007 May 22



 


please sign our guest book:
name:

email:

text:


Log in!
user name:

password: