Centrul "Domino" este singurul centru de primire in regim de urgenta a minorilor
Misiunea Centrului ghimbasean este de a asigura pe o perioada determinata protectia, cresterea si ingrijirea copilului separat, temporar sau definitiv, de parintii sai, ca urmare a existentei unei situatii de pericol iminent in cadrul familiei acestuia. Institutia a luat fiinta ca un centru nou, constructia fiind plasata in 1998 pe locul fostei crese din Ghimbav.
Fiind singurul centru de primire in regim de urgenta din judetul Brasov, la "Domino" ajung minorii brasoveni care sunt scosi din familie pentru rele tratamente, pentru conditii precare de viata, care sunt gasiti hoinarind pe strazi sau care, pur si simplu, nu mai au familie. Experientele acestor copiii, cei mai multi avand varsta cu mult sub 14 ani, sunt dramatice, dar aici li se ofera sansa unui nou inceput.
Asistarea copiilor in regim de urgenta este o masura temporara, pana la prezentarea cazurilor in fata instantei sau pana in momentul in care copiii sunt dati in plasament la asistenti maternali profesionisti (AMP) sau in centrele de specialitate. Desi capacitatea Centrului "Domino" este de 18 locuri, sunt situatii in care numarul celor cazati este mult mai mare.
Conducerea Complexului a precizat: "Suntem pregatiti si pentru perioade mai aglomerate. De regula, un copil nu sta aici mai mult de 45 de zile, pana se ia o hotarare prin Tribunalul de Minori in privinta lor. Copiii trebuie dirijati in functie de necesitatile educationale, dar si dupa sex".
Analize medicale pentru nou-veniti In prima faza, minorii adusi in centru sunt testati sumar din punct de vedere medical, pentru a se constata eventualele deficiente de igiena, dupa care le sunt facute analize amanuntite. In acelasi timp, sunt inaintate formele catre instanta judecatoreasca, in vederea elaborarii planului individualizat de protectie. De regula, se ofera sprijin copiilor, ei fiind incurajati sa-si mentina legaturile cu parintii, familia largita si alte persoane importante pentru ei, daca acest lucru nu contravine interesului lor.
"Sustinem programe prin care minorul sa fie reintegrat in familie, fiindca tot acasa este mai bine, indiferent de starea materiala. Institutionalizarea nu este intotdeauna cea mai buna solutie. De aceea, scopul nostru este de a sprijini familia copilului, astfel incat acestia sa locuiasca impreuna. Au fost cazuri in care, cu ajutorul sponsorilor, le-am refacut locuintele. Totusi, nu-i abadonam pe copiii reintegrati in familie. Legea ne obliga sa ii monitorizam", a explicat reprezentantul Centrului "Domino".
Institutionalizarea nu mai este o solutie Multa vreme s-a crezut ca institutiile si centrele de plasament pentru copii sunt bune. Experienta a dovedit contrariul. Potrivit psihologilor, copiilor crescuti intr-o institutie le este foarte greu sa-si gaseasca un rost in viata, sa aiba o slujba, sa se casatoreasca si sa aiba la randul lor copii.
Oricat de bune ar fi conditiile unei institutii, oricat de profesionalisti sunt cei care lucreaza acolo, efectul va fi traumatizant. Gandul ca nu a putut sa creasca langa parinti, tristetea de a nu avea nimic al sau, neincrederea in cei mari si teama de viitor transforma prea devreme un copil intr-un om cu probleme. "Tendinta actuala este ca minorii sa fie incurajati sa revina in familie, celula de baza a societatii. Din nefericire, la ora actuala nu exista norme juridice suficiente pentru a finanta proiectul. O solutie in acest sens ar putea fi o mai buna colaborare intre Directia pentru Protectia Copilului si autoritatile locale, dar si sensibilizarea populatiei, pentru a-i putea ajuta eficient pe cei aflati in nevoi, rezultatul fiind scaderea numarului de copii din centrele de plasament", au adaugat reprezentantii centrului amintit.
sursa: Transilvania Express - 2008 Feb 13
|
|