Community Aid Network - Reteaua de Sprijin Comunitar Brasov
Cine suntem noi Membri Resurse ONGPrima pagina
Proiecte

Monitorizare presă
Buletin informativ
Anunturi
Sponsori
Cartea de oaspeti
Contact
Intra in Retea!
ultimul comentariu:

This looks like a really useful website for Romanian charities. Keep up the good work!

Community Aid Network
Brasov - Romania
Reteaua de Sprijin Comunitar

Monitorizare presă

Romania rurala ramane (inca) in secolul al XIX-lea!

Pentru a vedea cum traieste cealalta jumatate din populatia Romaniei, Agentia pentru Strategii Guvernamentale a realizat anul trecut un barometru rural. Potrivit acestui studiu, aproape jumatate dintre romanii de la sate sunt preocupati de cerintele Uniunii Europene in domeniul agricol. Cu toate acestea, 96,5% dintre respondenti nu au obtinut niciodata fonduri europene, iar 61% nici nu cred ca ar putea obtine. De asemenea, Barometrul arata ca doar 5,6% dintre locuitorii de la sate si-ar dori sa plece anul acesta la munca in strainatate. In ceea ce priveste timpul liber, romanii din mediul rural si-l petrec uitandu-se la televizor - 82,4% se uita zilnic, iar 89,5% nu au folosit niciodata internetul. Studiul a fost realizat in perioada noiembrie - decembrie 2007, pe un esantion de 1.511 persoane de 18 ani si peste. Marja de eroare este de 2,52%.

Fonduri europene, doar in vise!
Aproape 70% dintre cei intervievati apreciaza pozitiv intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si doar 13% considera ca nu este un lucru bun, informeaza Hotnews.ro. Mai mult de jumatate dintre respondenti (51,3%) spun ca stiu despre existenta fondurilor europene pentru agricultura.

Cu toate acestea, 96,5% dintre respondenti nu au obtinut niciodata finantare si doar 0,5% spun ca au primit. Dar nici nu se grabesc: 78% dintre subiectii sondajului nu sunt interesati de obtinerea de astfel de fonduri pentru moment sau in urmatorul an. Motivul - 47,9% spun ca nu ii intereseaza, iar 15,2% ca nu stiu cum pot fi accesate astfel de fonduri. De asemenea 61,1% sunt sceptici si nu cred ca pot obtine finantare de la Uniunea Europeana.

- Incredere - romanii din mediul rural au cea mai mare incredere in preoti (82,8%), medici (80,5%), si profesorii sau invatatorii de la sat (66,1%).

- Bani cu imprumut - se imprumuta la banca atunci cand au nevoie de bani. 18,6% au facut imprumut la banca daca au avut nevoie de o suma mare de bani in ultimii 2 ani, 9,1% de la o persoana fizica si doar 3,8% de la o cooperativa de credit.

- Munca in strainatate - doar 5,6% dintre cei intervievati ar dori sa lucreze intr-o alta tara in urmatoarele 12 luni, in vreme ce 6,2% ar merge ca turisti.

- Infrastructura - drumurile din satele romanesti sunt motiv de nemultumire pentru 45,8% dintre cei intervievati si doar un sfert dintre respondenti declara ca in satul lor exista canalizare, iar 55,8% ca au apa potabila.

- Confort - doar 15,5% dintre gospodariile din satele romanesti au un calculator, doar 24% au toaleta in interiorul casei, iar 79,8% dintre gospodarii detin un frigider. Peste 75% dintre locuitorii de la sate nu sunt racordati la canalizare, iar jumatate din respondenti cred ca in localitatea lor nu exista retea de apa potabila. La capitolul conditii de viata, scoala primara, biserica si transportul in comun sunt serviciile publice de care taranii beneficiaza cel mai mult.

- Timp liber - 82,4% dintre cei intervievati se uita zilnic la televizor, in timp ce 89,5% nu navigheaza niciodata pe internet si doar 2,6% folosesc internetul de cateva ori pe saptamana. 48,6% dintre subiectii sondajului asculta zilnic radioul, iar 44,8% nu citesc deloc ziare. De asemenea, 90,9% dintre locuitorii satelor romanesti nu merg niciodata la film, teatru sau la alt tip de spectacole. De asemenea, rezultatele studiului mai arata ca doar 12% dintre locuitorii zonei rurale stiu ca la ei in localitate ar exista un cabinet notarial, si doar 30% dintre taranii chestionati au auzit de puncte de distributie a presei la ei in sat.

Un medic la patru comune
Barometrul rural pentru 2007 arata ca 96,2% sunt inscrisi pe lista unui medic de familie, dar in 2007 numai doua treimi dintre ei au mers cel putin o data la un control la medicul de familie, informeaza Realitatea Tv. Dintre acestia, doar 25,1% din locuitorii satelor romanesti au domiciliul in aceeasi comuna cu medicul de familie.

De asemenea, 29,7% dintre locuitorii satelor romanesti considera ca au o stare de sanatate destul de proasta, 8,9 procente - foarte proasta, iar 52,5%, destul de buna. Cu toate acestea, o treime dintre respondenti au mers ultima data la un control de sanatate de rutina cu mai mult de cinci ani in urma. In schimb, peste trei sferturi dintre cei care au raspuns chestionarului au auzit de programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei, aproape jumatate dintre respondenti au primit in ultimele sase luni cuponul de analize gratuite, insa doar doua treimi dintre ei afirma ca au fost la medic pentru realizarea analizelor.

sursa: Cronica Romana - 2008 Feb 11 


semneaza in cartea noastra de oaspeti:
nume:

email:

text:


Log in!
user:

parola: