Criza de profesori calificati la catedra
Lipsa cadrelor didactice va continua şi în anul şcolar care stă să înceapă. Învăţământul românesc are peste 51.000 de suplinitori, care acceptă să activeze un an-doi pe posturile care n-au fost ocupate la examenele de titularizare. Mulţi dintre aceştia n-au reuşit nici măcar să obţină medii peste 5,00 la concursurile de ocupare a catedrelor. În disperare de cauză, până şi studenţii vor fi acceptaţi să predea în învăţământul preuniversitar.
Cu doar o săptămână înaintea deschiderii noului an şcolar, la nivelul judeţului Vaslui sunt libere peste o mie de catedre. Criza este cu atât mai gravă cu cât, la ultima testare organizată la sfârşitul săptămânii trecute de Inspectoratul Şcolar Judeţean, au participat doar 700 de candidaţi pe cele 1.034 de locuri libere.
Dacă în alţi ani candidaţii care aveau note sub 5,00 la titularizare nu erau acceptaţi la catedră, anul acesta nu mai puţin de 70 candidaţi cu note între 1,00 şi 4,00 au primit deja posturi de profesori. Situaţia nu diferă prea mult nici în celelalte judeţe: în Alba sunt 572 de catedre libere, în Hunedoara – 400, Mehedinţi – 245, în Dolj – 744, Cluj – 800.
Studenţii, numai buni pentru catedră
Inspectorul şcolar general adjunct de la Galaţi Magdalena Gaiu a declarat, ieri, că mai bine de 1.000 de posturi de profesor în învăţământul preuniversitar, majoritatea în mediul rural, sunt încă neocupate, ultima repartizare urmând să aibă loc astăzi şi mâine. \"Avem 1.075 de posturi libere, cele mai multe în localităţile rurale. Dintre acestea, 275 sunt catedre complete, iar 800 sunt incomplete\", a afirmat inspectorul şcolar general adjunct Magdalena Gaiu. Acelaşi deficit se înregistrează şi în judeţul Arad.
În total, au rămas libere 17.868 de posturi în învăţământul preuniversitar, iar pentru ocuparea acestora se va organiza o ultimă repartiţie astăzi şi mâine. Cea mai mare nevoie de cadre didactice este în Vaslui, Bacău, Iaşi, dar şi în Bucureşti.
Prioritate la ocuparea catedrelor vor avea suplinitorii calificaţi, urmaţi de pensionari şi de suplinitorii necalificaţi, fie ei absolvenţi de liceu, absolvenţi de facultate fără diplomă de licenţă sau simpli studenţi. Valentin Popescu, director al Direcţiei Generale Managementul Resurselor Umane, din cadrul Ministerului Educaţiei, estimează că, din cei 7.000 de suplinitori necalificaţi, 4.000 vor fi absolvenţi ai unor facultăţi diferite faţă de specializarea posturilor pe care le vor ocupa în învăţământ şi 3.000 persoane cu studii medii. Pentru acest an şcolar , oficialul MECT se aşteaptă la 51.000 de suplinitori.
Salariul de mizerie, principalul vinovat
Un tânăr cadru didactic debutant, cu studii superioare, nu depăşeşte 600 de lei, net, lunar. Învăţătorii şi educatoarele aflate la început de carieră primesc cu puţin peste 500 de lei. „Un profesor titular, cu toate gradele luate, după 20 de ani la catedră ajunge pe undeva pe la 1.000 -1.500 lei\", exemplifică Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicale din Învăţământ „Spiru Haret\".
El a adăugat că, „în Italia, un cadru didactic preuniversitar are 1.500 euro, în Slovenia – 1.100 euro, în Polonia şi Ungaria – peste 800 euro. De aceea nu este de mirare că, în anul precedent, au rămas peste 6.000 de posturi neocupate în şcolile româneşti\".
sursa: Adevarul - 2007 Sep 11
|
|