Community Aid Network - Reteaua de Sprijin Comunitar Brasov
Cine suntem noi Reteaua Resurse ONG



Prima pagina
Proiecte

Monitorizare presă
Buletin informativ
Anunturi
Sponsori
Cartea de oaspeti
Contact
Intra in Retea!

© Community Aid Network
Brasov - Romania
Reteaua de Sprijin Comunitar

Monitorizare presă

Familia, mai importanta decat scoala

Conform unui studiu realizat de Autoritatea Naţională de Tineret, tinerii din Romāni nu mai consideră şcoala un element important īn procesul de educaţie. Principalele capitole pentru care a fost realizat studiul au fost Calitatea vieţii şi stil de viaţă, Educaţie şi muncă, Familie, Valori şi toleranţă, Mobilitate şi experienţe cu străinătatea, Participare civică şi politică, Legislaţie şi facilităţi pentru tineri.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 3.072 persoane, cu vīrste cuprinse īntre 14 şi 35 de ani, reprezentativ la nivel naţional şi la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare ale Romāniei, īn perioada 1-10 iulie 2007.

Tinerii braşoveni nu prea au īncredere īn viitor

Conform opiniilor tinerilor, şcoala nu mai constituie un reper absolut īn educaţie. Īn opinia a aproximativ 80% dintre tineri, şcoala reprezintă cel mult o bază necesară pentru fixarea cunoştinţelor şi competenţelor cu caracter general. Īn schimb, tinerii acordă o importanţă deosebită familiei, care se află pe primul loc, īnaintea locului de muncă, al şcolii, prietenilor şi timpului liber.

Tinerii din Braşov şi din zona Centru, īn general, sīnt mai precauţi cīnd vine vorba de calitatea vieţii. Astfel, la nivel regional există o diferenţiere semnificativă. Cei mai īncrezători īn viitor sīnt tinerii din regiunile Bucureşti-Ilfov, Vest şi Sud, īn timp ce īn regiunile Nord, Est şi Centru, situaţia este privită cu mai multă reţinere. Principalele aspecte ale vieţii faţă de care tinerii se declară mulţumiţi sīnt relaţiile cu familia, condiţiile de locuire, sănătatea proprie şi nivelul de educaţie.

Locuinţa, problema cea mai importantă

Dacă aspectul familial este conotat pozitiv de tineri, īn schimb īi nelinişteşte venitul obţinut de familie. De asemenea, ei s-au declarat nemulţumiţi de modul de petrecere a timpului liber, iar cei mai mulţi dintre ei, peste 88%, resimt veniturile familiei drept sursă a unor privaţiuni care merg uneori pīnă la lipsa unor resurse elementare de viaţă.

Pentru o treime dintre tineri, veniturile familiei le asigură doar un trai decent, fără accesul la bunuri mai scumpe, iar pentru 29,8% dintre ei, venitul asigură doar strictul necesar. Problemele cele mai importante la care se gīndesc aproape toţi tinerii, mai precis 90,7%, sīnt şansa de a avea o locuinţă corespunzătoare, corupţia īn societate - 89,6%, şansa de a avea un loc de muncă - 84%, condiţiile de trai ale tinerilor - 80,9%, condiţiile necesare pentru īntemeierea unei familii - 69,1%.

Lipsa acută de informaţii

O altă problemă evidenţiată īn urma sondajului a fost lipsa informaţiilor. Aproape jumătate dintre cei care au răspuns chestionarelor nu au cunoştinţe despre existenţa facilităţilor pentru tineri, prevăzute de lege sau acordate de instituţii īn domenii precum agricultura, locuinţe, turism, ONG, afaceri, stabilirea domiciliului īn mediul rural, cultural-artistic, muncă, şomaj şi familie, iar un procent semnificativ de tineri, aproape jumătate dintre respondenţi, declară c㠄nu ştiu“ sau nu pot răspunde cu privire la acest aspect, dīnd dovadă de o lipsă acută de informaţii. Majoritatea tinerilor participanţi la sondaj au declarat că ar dori să fie mai informaţi despre problemele care īi privesc. Marja de eroare este, la nivel naţional, de 1,8%.

sursa: Monitorul Expres - 2007 Sep 10



 


semneaza in cartea noastra de oaspeti:
nume:

email:

text:


Log in!
user:

parola: