"Case NATO" pentru comunitatea Rroma din Covasna
Rromii stabiliti ilegal pe teritoriul judetului Covasna ar putea fi mutati in „case NATO“. Dupa 1989, in localitatea Belin din judetul Covasna s-au stabilit peste 700 de rromi, care si-au ridicat case fara nici un fel de autorizatii pe terenuri revendicate de fostii proprietari.
Autoritatile covasnene au facut tot felul de planuri pentru a-i determina pe rromi sa se intoarca de unde au venit, propunând inclusiv un schimb de terenuri intre cele doua judete si mutarea granitelor localitatilor, dar fara nici un succes.
Prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat ca a discutat cu omologul sau din Brasov o noua varianta – achizitionarea unor case NATO, care sa le fie puse gratuit la dispozitie rromilor care se reintorc in judetul Brasov. Gyorgy Ervin a mai adaugat ca o astfel de casa, in care vor putea locui doua familii, ar costa in jur de 12.000 de euro.
Potrivit estimarilor, ar trebui cumparate peste 200 de case pentru toti locuitorii coloniei din Belin, iar prefectul Gyorgy Ervin intentioneaza sa se deplaseze saptamâna viitoare la Bucuresti pentru a solicita Guvernului sprijin financiar pentru acest proiect. Gyorgy Ervin sustine ca vinovate de starea de fapt existenta la Belin sunt in cea mai mare parte autoritatile brasovene, care le-au facilitat rromilor posibilitatea de a migra spre Covasna. Concret, Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei Brasov a eliberat câteva sute de buletine pe aceeasi adresa, Arini 104, in conditiile in care, in mod evident, era imposibil ca atâtia oameni sa locuiasca impreuna in doar doua camere.
Mai mult decât atât, desi casele sunt construite fara autorizatie, Electrica Brasov a alimentat cu energie colonia de rromi, iar beneficiarii nici macar nu platesc curentul consumat, afirma Gyorgy Ervin. Acesta a declarat ca gestul autoritatilor covasnene de a-i trimite pe rromi in judetul din care provin nu trebuie interpretat drept un pogrom impotriva lor, ci o incercare de a restabili legalitatea.
sursa: Gardianul - 2007 May 21
|
|