Centrul de zi: Str. Aurel Vlaicu nr. 26 bis, etaj I
Telefon: 0268 708 150
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. Web:www.copiiidecristal.ro
La început a fost durerea...
Toți părinții care au copii diagnosticați cu autism trec prin șocul inițial al aflării diagnosticului copilului lor! Deznădejde, panică, neputință și frică sunt toate sentimente firești în acele clipe. La Asociația Copiii de Cristal, precum și la Centrul de intervenție specializată din Brașov oferim speranța unei vieți normale și fericite pentru aceste familii și copiilor lor! Întra-adevăr este nevoie de multă muncă, însă este posibil! Întreaga activitate a Asociației Copiii de Cristal este orientată către recuperarea potențialului copiilor şi valorificarea vocaţiei lor.
Povestea Asociaţiei Copiii de Cristal a început în anul 2006, la inițiativa unui grup de părinţi ai căror copii au fost diagnosticați cu autism şi alte tulburări asociate. Asociaţia precum şi primul Centrul de terapie şi intervenţie specializată în autism, Sindrom Down, ADHD şi alte tulburări asociate pentru copiii, tineri și adulți cu dizabilităţi din Brasov au luat naștere din dorinţa şi necesitatea de a le oferi copiilor cu tulburări din spectrul autist şansa de a beneficia de servicii de asistenţă şi terapie specializată, servicii care nu sunt oferite de asistenţa publică garantată de statul român.
Primul centru de zi al Asociației Copiii de Cristal funcționează la etajul I al fostei școli gimnaziale nr. 24, din strada Aurel Vlaicu nr. 26 bis. În anul 2014 ne-am extins activitatea, din cauza numărului tot mai mare de beneficiari, în sediul noului Centru Multifuncțional de Servicii Sociale, pus la dispoziție de către Primăria Municipiului Brașov. Echipa de terapeuți a Asociației Copiii de Cristal este formată din 25 de profesioniști din domeniile psihopedagogie, psihologie clinică și kinetoterapie.
Care sunt serviciile oferite de Asociația Copiii de Cristal?
Pentru familiile cu copii cu TSA, Sindrom Asperger, Sindrom Down, ADHD și tulburări asociate, oferim servicii de informare şi consiliere. Asociaţia are ca obiectiv crearea și dezvoltarea serviciilor de asistenţă pentru familiile beneficiarilor. Astfel, oferim materiale gratuite despre afecţiunile copiilor și consiliere pentru familie.
Serviciile oferite beneficiarilor:
- Terapia ABA
- Terapia ocupațională
- Terapia prin joc și dramaterapie
- Kinetoterapia
- Terapia 3C (Concentrare. Coordonare. Conștientizare)
- Evaluarea și elaborarea unui plan de intervenție specializată
- Supervizarea permanentă a terapiilor
Cine sunt beneficiarii Asociației Copiii de Cristal?
În prezent, asistăm peste 80 de beneficiari, mare parte din ei sunt cazuri sociale. Au vârste cuprinse între 2.5 si 55 de ani. Cei mici urmează ședințele de terapie de recuperare ABA, cu scopul integrării lor în învăţământul de masă. Adolescenţii şi adulţii vin zilnic la Centrul de zi al asociației la orele de terapie ocupațională. Aici învaţă să devină independenţi şi autonomi, pe cei cu potenţial mai mare încercăm să îi ajutăm mai mult pentru a se putea integra pe piaţa muncii, în ateliere protejate. La aceste activități, tinerii și adulții sunt asistați permanent de către terapeuți și voluntari. În cadrul orelor de terapie ocupaţională, tinerii şi adulţii cu TSA, realizează obiecte tip hand-made (decoraţiuni, bijuterii, cutii bijuterii, picturi pe sticlă etc). În urmă cu doi ani am reuşit să cumpărăm, cu fondurile provenite din programul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, un atelier de lumânări. Astfel, beneficiarii noștri de la terapie ocupaţională asistaţi de terapeuţi şi voluntari, fac lumânări în acest atelier, care sunt vândute ulterior, pe bază de comandă. Toate produsele realizate de ei sunt prezentate în cadrul expoziţiilor cu vânzare la toate evenimentele organizate în beneficiul Asociaţiei Copiii de Cristal.
Grupul ţintă al activităţii noastre sunt cele peste 300 de familii înregistrate în baza de date, care participă la activităţi, precum şi ceilalţi membri ai comunităţilor judeţului Braşov care au în familie persoane diagnosticate cu Tulburări din Spectrul Autismului.
Din păcate însă, resursele noastre sunt limitate, în timp ce nevoile centrului de terapie și intervenție specializată sunt tot mai mari. Mulți dintre beneficiarii noștri provin din familii care au un venit modest, iar noi ne străduim să susținem prin diferite fonduri atrase cea mai mare parte din cheltuielile cu terapia. Prin ceea ce facem, dovedim că se poate să oferim o șansă la o viață normală copiilor, tinerilor și adulților cu tulburări din spectrul autismului, Sindrom Down, ADHD, alte tulburări asociate! Avem peste 50% dintre beneficiarii copii integrați în învățământul de masă, grădinițe și școli, unde merg cu însoțitor!
Activitățile Asociației Copiii de Cristal
Periodic, Asociaţia Copiii de Cristal organizează activităţi de informare şi conştientizare pe tema tulburărilor din spectrul autist. Astfel, în parteneriat cu Universitatea Transilvania – Facultatea de Ştiinţele Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov desfăşurăm conferinţe, workshop-uri şi proiecţii de filme, la care participă reprezentanţi ai acestor instituţii, studenţi, părinţi ai copiilor cu TSA, terapeuţi ACC, dar şi voluntari. Totodată, agenda de evenimente a Asociației Copiii de Cristal cuprinde activităţi artistice cu caracter caritabil, la care artiştii invitaţi participă pro-bono. Fondurile obţinute în urma acestor evenimente susţin terapiile beneficiarilor.
Anual, în perioada 1-2 aprilie, ne-am alăturat campaniei mondiale de marcare a Zilei Internaţionale de Conştientizare asupra Autismului (2 Aprilie). Astfel, în acele zile, clădiri simbolice din Braşov (Casa Sfatului, Primăria, Cetatea Braşovului) sunt iluminate în albastru (culoarea care simbolizează autismul) şi derulăm în parteneriat cu Primăria Municipiul Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov, o serie de acţiuni şi evenimente dedicate copiilor cu autism şi adresate întregii comunităţi locale.
În activitatea pe care Asociaţia Copiii de Cristal o desfăşoară este extrem de importantă relaţionarea cu părinţii copiilor pe care îi asistăm prin terapie, dar şi cu cadrele didactice care au în clasă copii cu dizabilități. În acest context organizăm periodic cursuri şi traininguri pentru cadre didactice (educatori, învăţători, consilieri şcolari, psihologi şcolari) cu scopul îmbogățirii cunoștințelor acestora referitor la tulburările de dezvoltare ale copiilor și modalități de integrare a acestora în şcoli şi grădiniţe de masă sau speciale. Prin aceste activităţi vrem să oferim o perspectivă cât mai corectă în special asupra problematicii Tulburărilor din Spectrul Autismului şi asupra şanselor reale ale terapiei specializate a copilului cu TSA. De asemenea, organizăm şi cursuri adresate direct părinţilor şi însoţitorilor persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.
Conducerea Asociației Copiii de Cristal
- Președinte: Gabriela PLOPEANU, manager centru
- Director: Maria Piroș
- Coordonator terapeuți: Simona Voinicu
- Consultant comunicare și PR: Floriana Scânteie
- Asistent manager: Gilda Georgescu
Produse confecționate în cadrul orelor de Terapie Ocupațională (click pe fotografie pentru a mări):
Pentru comenzi, achiziționare produse: Gabriela Tudor - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Noutăți articole:
- Brașovul va avea un parc special creat pentru copiii și tinerii cu dizabilități
- Asociația Copiii de Cristal inaugurează camera senzorială
- Concert caritabil de muzică fado cu Ricardo Caria
- Ziua Porților deschise la Copiii de Cristal
- Se caută asistent personal pentru adolescent cu autism
- Spectacolul caritabil „UN DAR MUZICAL PENTRU COPIII DE CRISTAL"
- Brașovul va fi din nou albastru cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului
- Proiectul Sportivi Tineri - program gratuit de recuperare prin activități sportive pentru copiii cu dizabilități
- Susține Crystal Afterschool în Campionatul de Bine!
- Invitație la curs - LECȚII DESPRE AUTISM
Direcționează 2% către Asociația Copiii de Cristal! - descarcă formular 230 aici.