Te-ai gândit vreodată că acceptarea unei invitații este un panaceu pentru minte? „Viața socială este extraordinar de esențială. A fi singur sau izolat social echivalează cu fumatul a 50 de țigări pe zi, este periculos pentru sănătatea ta”, spune Goodwin. Acest lucru este decis de realitatea că ființa umană a avansat ca animal social. Nevoia de hrană, apă și om. conexiunea este adânc înrădăcinată în creierul nostru. Simțirea de singurătate poate provoca iritații în minte, accelerează îmbătrânirea și crește riscul de demență și alte boli degenerative ale minții. În realitate, canbv, un studiu de la Universitatea Harvard pe 12.000 de persoane a constatat că unul din cinci dintre cei care au menționat că au fost în mod obișnuit singuri, au experimentat o scădere cu 20% mai mare a sănătății mintale decât cei care au spus contrariul.
Trei. Aveți relații sexuale (nu cu toată lumea)
Potrivit lui Goodwin, actul sexual poate avea un efect util asupra sănătății minții prin metoda reminiscenței, percepția vizual-spațială și chiar are un impact pozitiv asupra puterii de a calcula. „Analiza recentă a stabilit că exercițiul sexual comun cu o relație detaliată îmbunătățește bunăstarea cognitivă și fluența verbală”, spune specialistul.
Ești în căutarea unui scop solid pentru a cheltui o avere la coafor? Iată unul: este dovedit științific să înveți sănătatea minții… cu condiția, la urma urmei, să fii mândru de rezultatul final. „Bunăstarea psihică este determinată în primul rând de trei componente: puterea de a-și asuma, de a povesti altora și de a te simți cu adevărat bine cu tine însuți”, explică Goodwin. „Așadar, dacă nu ești mulțumit de sine, creierul tău are un risc mai mare de declin.” Deci, știința o spune: îngrijirea de sine nu este deșertăciune pură.
Urmați un regim alimentar echilibrat
Dietele occidentale moderne au efecte care depășesc greutatea corporală. Mâncărurile procesate, mesele preparate, mâncarea la pachet și orice fel de mâncare care iese dintr-un pachet pot declanșa inflamația în creier. În plus, aceste mese nu conțin aproape niciodată vitamine care ar putea fi bune pentru fizic. Goodwin menționează vitamina B12 ca un nutrient cheie din care aproximativ 80% dintre oameni au deficit, în special cei care urmează o dietă vegană. „Oamenii care nu primesc suficient B12 prezintă un declin cognitiv mai devreme decât alții”, spune el. „Dacă vrei să fii vegan, mergi mai departe, totuși nu este un regim alimentar natural pentru creierul tău”.
Un alt nutrient esențial este vitamina D, care, din păcate, este greu de obținut din mese. Nici măcar ciupercile, contrar credinței populare, nu pot rezolva problema deficitului de vitamina D, deoarece acestea trebuie consumate în porții uriașe pentru a permite organismului să preia cantitatea de vitamina D necesară corpului. Calitățile antidepresive ale acizilor grași omega trei sunt dovedite științific, așa că este necesar să încorporezi trei până la patru porții de pește de apă rece, similar codului sau halibutului, în planul tău alimentar.
- Imaginea poate include: Om, Persoană, Restaurant, Întâlnire, Mâncare și Mâncare
- Suplimentele alimentare funcționează? „Nu există nicio dovadă sustenabilă că suplimentele pot compensa absența unui regim alimentar echilibrat”, spune Goodwin. „Cu excepția, desigur, a vitaminei D”. Perfect, așadar, este să întreprindeți un plan alimentar diversificat bazat în principal pe carne, verdeață și fructe, folosind suplimente alimentare ca întărire. „De asemenea, ar trebui să vă pregătiți cina propria mâncare, astfel încât să puteți fi sigur că este pregătită în mod corect, deoarece acest lucru face mai ușor pentru fizicul dumneavoastră să ia vitamine.” În plus, este necesar să mănânci multe alimente bogate în fibre pentru a-și menține microbiota sănătoasă, adică ansamblul de microorganisme simbiotice care coexistă cu corpul uman fără a-l deteriora.
Practicați postul intermitent
Numeroase cercetări subliniază că postul intermitent – urmă care constă în a lua alimente într-o anumită fereastră de timp, a rămâne pe abdomenul gol orele rămase – este un panaceu nu doar pentru corp, ci și pentru gânduri. De fapt, poate crește neuroplasticitatea sau flexibilitatea minții de a-și modifica construcția în timp, ca răspuns la experiență.
Așa-numita tehnică „16:8” implică șaisprezece ore de post, împreună cu ore de somn noaptea și o fereastră de opt ore în care să mănânci ziua. „Nu iau micul dejun înainte de 10 dimineața, după care iau cina în jurul orei 6, luând toată mâncarea în interval de opt ore”, explică Goodwin. „Acest lucru reduce pericolul iritației creierului și, prin urmare, este una dintre multele bune practici care ar trebui adoptate.”
Nu neglijați igiena orală
Ați putea ști deja că sănătatea intestinului are un impact asupra modului în care ne așteptăm și ne comportăm, totuși știți și că bunăstarea dentară nu este cu atât mai puțin necesară pentru funcționarea minții? Un studiu realizat în 2021 de Universitatea din Birmingham a constatat că aceștia cu probleme cu gingiile prezintă un pericol mai mare de a dezvolta boli care corespund sănătății mintale precare și demenței vasculare. Goodwin confirmă că gura poate deveni una dintre porțile de acces către inflamația creierului: „Șaptezeci la sută din sistemul nostru imunitar rezidă în sistemul digestiv, care începe chiar din gură”, spune el. „Nu este suficient să ne oferim organismului o hrană corectă, trebuie să ne ocupăm și de igiena orală”. Ceea ce, tradus, înseamnă: fidelitate maximă în rutina de zi cu zi la domiciliu și vizite regulate la igienistul dentar.