Ziua de 24 martie este Ziua Mondiala TBC si comemoreaza descoperirea bacteriei cauzatoare de tuberculoza de catre Dr. Robert Koch in 1882. Desi numarul de persoane infectate si decese din cauza TBC este in scadere in unele tari, Romania are de departe cel mai mare numar de cazuri de tuberculoza din Uniunea Europeana, de 10 ori mai mare decat a statelor membre din Uniune. De aceea trebuie sa acordam o atentie speciala informarii si educarii cu privire la tuberculoza si preventia ei.
RCHF a organizat un program educational pentru elevi de clasa I ai scolii primare din Tarlungeni, marea lor majoritate provenind din comunitatea Rroma. Recent au fost depistate cazuri noi de tuberculoza si copiii au fost interesati sa auda mai multe despre aceasta boala. Nici ei si nici cadrele didactice prezente nu cunosteau simptomatologia prea bine, modul ei de transmitere sau cum sa actioneze preventiv. Am inceput prin ai invata pe copii reguli de igiena ca spalatul mainilor si le-am oferit pentru acest lucru o banana cu care sa isi inceapa ziua.
O dieta echilibrata este importanta pentru toate persoanele suferind de tuberculoza. Urmatorul lucru a fost sa-i invatam intr-un mod deschis si interactiv ce este tuberculoza, cum sa recunoasca simptomele si cum sa actioneze in acest caz. Explicandu-le ca tratamentul pentru tuberucloza in Romania este gratis, tuberculoza este o boala vindecabila si nu este o boala rusinoasa. Copiii au primit cate un fluturas cu toate aceste informatii pentru acasa.
RCHF a fost de asemenea invitata unei conferinte de presa organizata de catre Autoritatea de Sanatate Publica si dezvolta o colaborare cu acest deprtament incepand din aprilie, 2007. Dr. Negoita de la Departamentul de Promovare a Sanatatii a prezentat mass mediei date relevante cu privire la situatia TBC in judetul Brasov. Dintr-un numar total de 6 milioane aproximativ 2 miliarde sunt infectati cu TBC. Doar o persoana din zece dezvolta boala, majoritatea oamenilor fiind cei saraci, persoane infectate cu HIV/SIDA sau alte boli ce afecteza sistemul imunitar, plus cei care sunt supusi unui stress puternic si care sunt sunt mai susceptibili dezvoltarii acestei boli.
In 2005 1.6 milioane de oameni au murit din cauza TBC, acet lucru insemnand 4.400 de oameni pe zi. In judetul Brasov s-au semnalat 305 de cazuri noi de TBC in 2006. Din aceste 305 noi cazuri, 24 sunt copii. Aceasta statistica nu include numarul celor ce se intorc in spital de vreme ce multi dintre ei nu termina tratamentul pentru TBC. Efectele secundare ale acestuia sunt destul de neplacute. Din pacate multi dintre cei externati renunta la tratament, o greseala grava deoarece acestia nu sunt vindecati de TBC pana cand nu se termina traamentul de 6 luni. Acesti pacienti sunt vazuti inapoi in spital cu diferenta ca boala este mult mai puternica si mai greu de vindecat deoarece devine multi-rezistenta la medicatie.
Acest lucru poate fi prevenit prin informarea si educarea corecta, proiect in care RCHF si Autoritatea de Sanatate Publica vor colabora in Brasov. Nevoia unei astfel de educatii informationale a fost declarata si de catre medicii de familie cu ocazia organizarii Simpozionului TBC. Un alt factor important in lupta cu TBC este tratamentul correct cheia succesului pentru un tratament eficient fiind unul sub stricta supraveghere medicala in special a persoanelor defavorizate.
RCHF sustine o pledoarie activa in randul medicinei de familie care ar trebui sa conceapa un program de vizite la domiciliu a persoanelor infectate in cazul aparitiei unor greutati sau datorita imposibilitatii deplasarii la cabinetul medical.
RCHF lucreaza la reducerea numarului de cazuri de TBC in Romania, in zonele rurale si urbane deopotriva inclusiv comunitatea Rroma.