Haideți să privim o clipă prin ochii unui beneficiar care frecventează Centrul de Zi din Săcele, centru administrat de Fundația FAST și Primăria Săcele, ca să ințelegem cum se desfășoara o zi din viața acestuia.
După terminarea programului școlar, copilul se îndreaptă spre Centrul de Zi. Prima oprire a copilului este la dulăpiorul personal în care își poate lăsa ghiozdanul, geaca. Urmează o binemeritată perioadă de odihnă și relaxare în dormitorul mare; aici, copilul poate să se odihnească în unul din paturile supraetajate, poate citi o carte, se poate juca, poate rezolvare puzzle, se poate joaca cu jocuri de masă.
După perioada de relaxare, copilul consultă orarul și urmează să participe la activitățile pregătite pentru grupa din care face parte. Aceste activități pot fi: educative (sprijin și îndrumare la efectuarea temelor școlare, derulare proiecte tematice, alfabetizare), artă, sportive, inițiere în utilizarea calculatorului, consiliere (de grup sau individuală), orientare școlară și profesională, cor, mecanică. Fiecare activitate durează 45 de minute, iar după derularea a două activități, copilul servește o gustare de prânz în sala de mese. Aici copilul își formează deprinderi de viață independentă, precum: spălatul corect pe mâini înainte de servirea mesei, însușirea unui comportament adecvat în timpul servirii mesei, efectuarea igienei orale după servirea mesei.
O ultimă activitate din programul copilului este una de recreere și socializare, pentru a dezvolta relații pozitive cu aceștia și a petrece un timp plăcut, în care fiecare își poate dezvolta abilitățile personale. Uneori, ziua petrecută de copil la Centrul de Zi poate fi una specială, care poate cuprinde activități, precum: serbări și spectacole cu diferite ocazii, vizionări de filme pentru copii, petrecerea zilei de naștere a unor copii, competiții și concursuri, excursii și drumeții în natură, vizite la diferite instituții.
Misiunea Centrului de zi este de a oferi activităţi de educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională, pentru copii, pe timpul zilei, precum şi de educare şi sprijin pentru părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor. Toate acestea în vederea prevenirii abandonului şcolar şi a depăşirii situaţiilor de risc social din familie.
Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţii de risc este un proiect al Fundaţiei pentru Asistenţă Socială şi Tineret realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Săcele.