Educație cu impact la Centrul de Zi al Asociației Diaconia

Asociația Diaconia Ajutor Internațional a fost înființată în 1990 cu scopul de a acorda asistență copiilor, familiilor și persoanelor aflate în dificultate. Programul Centrul de Zi funcționează în Brașov de 7 ani, pe strada Carierei, nr. 65 și oferă zilnic ajutor pentru copiii din familii defavorizate. În clădirea centrului își petrec timpul aproximativ 125 copii, respectiv 9 clase de elevi de la grădiniță și până la liceu, 8 educatori, practicanți și voluntari.

COPIII

Diaconia-stiriElevii beneficiari ai Centrului de zi Educațional DIACONIA locuiesc în cartierul Bartolomeu și în împrejurimile acestuia și frecventează școlile arondate, respectiv Școala Generală nr. 12 și nr. 14. Majoritatea elevilor au dificultăți în realizarea temelor de casă iar familiile lor se confruntă cu probleme de natură socio-economică. Cazurile sunt pe cât de diferite, pe atât de complexe, unii copii nu au curent electric sau apă curentă în casă, iar alții au părinții plecați în străinătate.

Participarea la programul Centrului Diaconia este o mare oportunitate pentru copii dar și beneficiarii au trasate clar un set de reguli legate de prezența la școală, disciplina și comportament.  Programul este flexibil în funcție de nevoilor copiilor, aptitudinile clasei si scopurile pe care le urmaresc educatorii legat de dezvoltare. În consecință, fiecare oră petrecută în centru este specială, îmbinând cu succes creativitatea, educația nonformală, dezvoltarea personală.

ECHIPA DIACONIA

Personalul Diaconia este variat, o echipă multidisciplinară care lucrează permanent împreună! Din componența echipei fac parte pedagogi, un profesori, asistent social, psiholog, bibliotecar, instructor muzică. Cu toții sunt dedicați de ani buni misiunii asociației și lucrează cu dăruire pentru fiecare dintre copiii aflați în subordine. Fiecare educator îndeplinește zilnic o multitudine de sarcini: comunică cu școala, colaborând astfel cu cadrele didactice ale elevilor care sunt înscriși la centru, oferă ajutor la teme, supervizează rezolvarea lecțiilor, merg pe teren pentru vizite la domiciliul elevilor, organizează masa și pregătesc activități extracuriculare. Pe lângă acestea, se sărbătoresc în ultima vineri din lună, toate zilele de naștere ale elevilor din luna respectivă. Cu tort, cadouri și distracție, bineînțeles!

Pe lângă oportunitățile educative oferite copiilor de către echipa de educatori, cei doi asistenți sociali și psihologul stau alături de întreaga familie oferind consiliere socială și psihologică. Zilnic beneficiarii au acces la programul de consiliere iar activitățile organizate pentru familii sunt orientate în special cu scopul de a susține familiile în creșterea și educarea copiilor.

 "De 8 ani de zile lucrez aici. E greu uneori, dar sunt satisfacțiile care fac o diferență în viețile copiilor, satisfacții care nu se compară cu nimic. Ajungi la un moment dat când nu mai poți, dar mă gândesc la impactul pe care il am asupra copiilor. Mă uit spre ușă...Ușa mea este plină cu bilețele cu: te iubim, mulțumim că ai grijă de noi etc. Fără ce facem noi aici, elevii ar fi abandonat demult școala. Ei nu-și imaginează viața fără noi!" – Annemarie Aldulea – Abraham, Pedagog

 "Pentru mine Diaconia este o a doua casă. În fiecare zi învăț și eu lucruri noi de la copii, nu doar ei de la mine. De când lucrez aici pot spune că sunt mai bogată. Mai bogată cu 7 ani de experiențe frumoase!" – Ema Pînzariu, Pedagog

Întregul program educativ este bine planificat, iar colaborarea, lucrul în echipă conduc mereu la un succes în implementarea tuturor activităților, care de altfel, nu sunt puține deloc!

CLUBURI DE ACTIVITĂȚI

DSC 0071

  • Clubul de muzică a fost deschis pentru a spori descoperirea de noi talente și a susține elevii pasionați de diferite instrumente muzicale.
  • Clubul de mentorship este dedicat fetele care au absolvit ciclul gimnazial și în prezent sunt înscrise la liceu. Câteva dintre temele abordate sunt: dezvoltarea fizică și psihică, igiena, viața de familie, comportament social, relații și prietenie.
  • Un alt segment important pentru copiii de la Asociația Diaconia este sportul și educația fizică. În acest sens, se organizează regulat crosuri sau activități sportive. Echipa DIACONIA participă de asemenea la diferite competiții sportive din Brașov sau din țară cu scopul de strânge fonduri sau pur și simplu pentru a face mișcare și a petrece timpul în aer liber!

Pe lângă acestea, au loc săptamânal ateliere creative, arte plastice și lucru manual, iar ori de câte ori este ocazia, educatorii organizează ieșiri, vizite, excursii, întâlniri în aer liber.

BIBLIOTECĂ MODERNĂ

DSC 0069Recent, în cadrul Centrului de Zi s-a inaugurat o bibliotecă pentru copii, un spațiu "jucăuș", viu colorat și comfortabil care oferă copiilor accesul la numeroase cărți! Educatorii organizează săptămânal lecturi pentru a spori pasiunea pentru citit, dar și ore de lucru cu tabletele din dotare – astfel elevii sunt conectați la tehnologie și lucrează prin mijloace moderne de dezvoltare a motricității. Cărțile au fost donate, iar altele achiziționate de asociație, iar tabletele au fost obținute cu ajutorul unei sponsorizări. Elevii și educatorii sunt cu toții încântați de noua "lume a cărților" și de încăperea amenajată pentru a citi într-un mod cât mai relaxat și pentru a petrece un timp de calitate!

 

ÎN FINAL

În clădire se lucrează în prezent la construirea unui spațiu adecvat pentru igienizare, dotat cu mașină de spălat, dușuri și instalații necesare unui grup sanitar. Acesta va fi gata în aproximativ o lună de zile!

Și în 2015, echipa Centrului de Zi organizează Tabără de vară, precum și Workshop-uri despre meserii și diferite meșteșuguri. Atelierele de formare profesională pentru copii includ ateliere de coafură, gastronomie, croitorie, mecanică, sport, fotografie, tâmplărie, alpinism, pictură, prim ajutor.

Comunitatea resimte impactul asociației în zonă și de multe ori problemele sunt mult mai complexe pentru a fi rezolvate în timp scurt de o echipă de oameni. Asociația are permanent între 20-30 cereri de înscriere pe care nu le pot onora din lipsa de spațiu și de personal suplimentar. Tocmai de aceea, echipa este în continuă căutare de resurse și fonduri pentru a acoperi nevoile copiilor și pentru a menține la un nivel înalt de calitate serviciile sociale și educaționale oferite în Centrul de Zi.

În doar câțiva ani Asociația Diaconia a atins o cotă maximă de profesionalism, inițiativă comunitară și viziune sustenabilă pentru asigurarea un trai mai bun zecilor de copii pentru care lucrează. În prezent, Asociația Diaconia este una dintre organizațiile cel mai bine dezvoltate din punctul de vedere al resurselor și al personalului din județul Brașov, fiind un model de bună practică pentru toate ONG-urile din zonă, un model pe care îl recomandăm cu seriozitate și căldură către toată țara!

Diaconia LOGO-stiriDate de contact:

  • Adresa: Brașov, str. Carierei, nr. 65
  • Telefon: 0368/429179, Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
  • Website: www.diaconia.info, Facebook:facebook.com/diaconia.romania


 

Free Joomla! template by L.THEME